25 Pemain Lengkapkan Barisan Skuad Remaja Lelaki 2020

By March 6, 2020 September 14th, 2020 Newsroom

KUALA LUMPUR (06 Mac 2020): Selepas tempoh pemilihan bagi Skuad Remaja Lelaki Negara yang bermula pada 24 Februari lalu berakhir hari ini, Pengendali Skuad Remaja Lelaki negara, Wallace Tan hari ini mengumumkan senarai 25 pemain yang akan bersama pasukan bimbingannya bagi tahun 2020.

Secara rasminya 25 pemain tersebut akan mula melaporkan diri esok sebagai pemain Remaja Lelaki Kebangsaan dengan tiga daripadanya merupakan penjaga gol, lapan pemain pertahanan dan penyerang serta enam merupakan pemain bahagian tengah.

Misi pertama bagi skuad ini adalah untuk memastikan tiket ke Piala Dunia Remaja 2021 yang ditawarkan menerusi Kejohanan Piala Remaja Asia 2020 yang akan berlangsung di Dhaka, Bangladesh, pada 4 hingga 12 Jun nanti menjadi milik mereka.

Skuad bimbingan Wallace Tan yang turut dibantu oleh Penolong Jurulatih, Megat Azrafiq Termizi itu hanya perlu memastikan mereka melangkah ke pusingan separuh akhir kerana kejohanan itu nanti menawarkan empat slot automatik untuk ke Piala Dunia Remaja 2021.

Menerusi senarai 25 pemain yang diumumkan, tujuh daripada mereka iaitu Akhimullah Anuar Esook, Azrai Aizad Abu Kamal, Noor Firdaus Rosdi, Arif Shafie Ishak, Shello Silverius, Nur Asyraf Ishak dan Amirul Haniff Mamat merupakan pemain yang turut tersenarai di dalam barisan 34 pemain yang dipanggil menjalani latihan pusat bersama Skuad Senior Lelaki Kebangsaan.

Wallace Tan yang ditemui pada sesi latihan hari ini nyata berpuas hati dengan tempoh dua minggu pemilihan, apabila setiap pemain yang dipanggil berusaha keras untuk menonjolkan diri selain cuba membuktikan kebolehan yang dimiliki mereka.

“Sepanjang tempoh pemilihan, pemain telah berusaha keras untuk merebut tempat dan mereka telah memberikan komitmen yang terbaik.

“Apa yang saya mahukan daripada 25 pemain ini adalah mereka meningkatkan lagi tahap permainan serta kualiti mereka, perbaiki kelemahan untuk menjadi yang lebih baik dan terapkan semangat untuk berjuang dengan lebih tinggi serta semangat untuk bermain sebagai satu pasukan yang baik.

“Setiap pemain mempunyai peluang untuk berada di dalam senarai 18 namun mereka perlu berusaha lebih gigih lagi untuk memastikan tempat mereka dalam senarai akhir yang akan ke

Kejohanan Piala Remaja Asia nanti selain mereka perlu menunjukkan yang mereka mempunyai kualiti jika mahu tersenarai,” jelasnya.

Berikut merupakan senarai 25 pemain bagi Skuad Lelaki Remaja Kebangsaan bagi tahun 2020:

Penjaga Gol
Che Shahrul Azmi Che Saupi
Muhammad Hamiz Mohd Ahir
Mohd Aidil Mohd Shah

Pertahanan
Muhammad Arif Shafie Ishak
Muhammad Nur Asyraf Ishak
Syarman Mat Tee
Muhammad Saifuddin Ali
Muhammad Kamarulzaman Kamaruddin
Muhammad Amirul Hamizan Azahar
Muhammad Shafiq Hassan
Adam Aiman Mamat

Tengah
Shello Silverius
Muhammad Nursyahmi Zukifli
Muhammad Syawal Abd Razak
Nasrul Syahkhir Sadikul
Muhammad Hafizi Zainuddin
Alfarico Lance Liau Jr

Penyerang
Muhammad Noor Firdaus Rosdi
Mohamad Akhimullah Anuar Esook
Muhammad Azrai Aizad Abu Kamal
Muhammad Amirul Haniff Mamat
Muhammad Izham Azhar
Muhammad Muhibuddin Moharam
Muhajir Abdu Rauf
Mohamad Shamir Rizmi Mohd Shamsul