Piala TNB 2020 Milik UniKL Bagi Lengkapkan Kejuaraan ‘Treble’

By February 22, 2020 February 26th, 2020 Newsroom

KUALA LUMPUR, 22 FEBRUARI: Pasukan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) melengkapkan kejuaraan ‘treble’ pada kempen TNB Liga Hoki Malaysia (TNB LHM) 2020 selepas menewaskan Terengganu Hockey Team (THT) 2-1 untuk menjuarai Piala TNB dalam aksi yang berlangsung di Bukit Jalil pada Sabtu.

Juara liga itu bagaimanapun terpaksa bangkit daripada ketinggalan apabila THT yang merupakan juara bertahan mempunyai permulaan yang cukup baik.

Jaringan Nabil Fiqri Mohd Noor hasil daripada pukulan sudut penalti pada minit ke-13 meletakkan THT di depan.

UniKL memberikan tentangan lebih hebat namun ketangkasan penjaga gawang THT, Mohamad Hazrul Faiz Ahmad Sobri menafikan barisan penyudah lawan.

Gawang THT bagaimanapun bolos pada minit ke-48 apabila Mohamad Faid Farhadh Mohamad Shah menjadikan kedudukan 1-1 buat UniKL.

Tidak sampai satu minit, UniKL memperolehi jaringan kedua, kali ini Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil bijak memanfaatkan peluang untuk meletakkan pasukannya di hadapan.

Di sebalik asakan lewat permainan oleh THT, ia tidak memadai untuk menafikan kemenangan 2-1 memihak kepada UniKL untuk gelaran ketiga mereka musim ini.

“Secara keseluruhan kami menguasai hampir 80 peratus permainan malam ini, kami mempunyai beberapa pukulan sudut penalti.

“Kami mengekalkan disiplin dan apabila kami mendapat menjaringkan satu gol, ia menambahkan keyakinan untuk memperolehi jaringan berikutnya,” ujar pengendali UniKL, Arul Selvaraj.

Pemain UniKL, Mohamad Faid Farhad Mohd Shah pula berkata: “Saya berusaha sebaik mungkin untuk membantu pasukan dan gembira dapat menjaringkan gol pada perlawanan akhir ini, kejayaan ini melengkapkan musim pertama saya bersama UniKL dan meraih gelaran ‘treble’.”

“Momentum kami berubah apabila kehilangan khidmat Jang (Jong Hyun) yang dilayangkan kad kuning dan kesempatan ini dimanfaatkan sebaik mungkin oleh UniKL untuk raih jaringan,” jelas jurulatih THT, Muhammad Dharma Raj Abdullah.

Tenaga Nasional Berhad (TNB) pula menamatkan saingan kali ini di kedudukan ketiga menerusi kemenangan 5-2 ke atas Maybank.

Maybank terlebih dahulu berada di depan menerusi jaringan padang Muhammad Shafiq Hassan pada minit terakhir dalam suku pertama.

Tidak lama selepas itu, TNB bangkit memberikan tentangan dan hasilnya Muhammad Amirul Hanif Mamat mengikatkan kedudukan buat pasukan bimbingan Nor Saiful Zaini Nasiruddin.

TNB terus selesa apabila Norsyafiq Sumantri menjaringkan gol kedua sebelum Amirul Hanif menambah satu lagi gol peribadi pada minit ke-50 untuk menjadikan kedudukan 3-1.

Jaringan padang Muhammad Shahril Saabah kemudian menambahkan lagi keyakinan TNB sebelum Maybank cuba merapatkan jurang menerusi jaringan padang Joel Samuel Van Huizen minit ke-58.

Kemenangan TNB menjadi pasti apabila Muhammad Azrai Aizad Abu Kamal menjaringkan gol kelima untuk keputusan akhir 5-2 memihak kepada TNB untuk meraih tempat ketiga dan mengulangi pencapaian tahun lalu.

Dalam pada itu, saingan Piala Vivian May Soars 2020 untuk kategori Wanita menyaksikan PKS Uniten mengecewakan Hockademy KL dengan kemenangan 2-1 untuk meraih gelaran juara.

Susulan kejayaan menjuarai gelaran liga sebelum ini, Hockademy turun sebagai pilihan apatah lagi sudah dua kali menewaskan PKS musim ini.

Begitupun PKS tampil dengan lebih bertenaga dalam pertemuan ini dan berada di hadapan hasil jaringan padang Nor Adilah Abdul Malik pada minit ke-11.

Tersentak, Hockademy tampilkan corak permainan menyerang namun beberapa peluang tidak dapat disempurnakan.

Penantian jaringan Hockademy terlerai pada minit ke-39 apabila Ashley Kate Fey mengikat kedudukan menerusi pukulan sudut penalti.

Ketika Hockademy semakin agresif untuk terus menekan lawan, Nur Zafirah Aziz muncul wira buat PKS dengan menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-50, sekaligus memberikan pasukannya kejuaraan Piala Vivian May Soars buat kali pertama.

“Semua pemain memberikan persembahan yang terbaik dan mengikut strategi yang telah dirancang.

“Hockademy juga mempunyai beberapa peluang tetapi kami dapat bertahan bagi menyekat mereka daripada mudah menembusi gawang.

“Saya amat berbangga dengan semangat juang pemain yang rata-ratanya dibarisi pemain pelapis,” jelas pengendali PKS, Lailin Abu Hassan.

Selaku juara, PKS membawa pulang trofi kejuaraan serta wang kemenangan berjumlah RM25,000.

Manakala pasukan PDRM Blue Warriors menamatkan kempen kali ini di tempat ketiga selepas menewaskan Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan keputusan 2-1 dalam perlawanan penentuan.

Blue Warriors menampilkan permulaan baik dengan berada di depan menerusi jaringan padang Janeter Anak Kadir pada minit ke-12.

Momentum permainan selepas itu beralih kepada TLHT dan hasilnya skuad kendalian Nasihin Nubli itu mengikat kedudukan pada minit ke-30 apabila Juliani Mohamad Din menyempurnakan pukulan sudut penalti.

Memasuki suku ketiga, Blue Warriors kembali mendahului dengan Hardeep Kaur menjaringkan gol padang pada minit ke-35.

Kedudukan 2-1 itu kekal hingga permainan tamat, menyaksikan Blue Warriors mengekalkan pencapaian yang diraih pada edisi 2019.

 

Senarai Anugerah

Piala TNB 2020

Juara: UniKL

Naib Juara: THT

Tempat Ketiga: TNB

Pemain terbaik perlawanan – Tengku Ahmad Tajuddin (UniKL)

Penjaring Terbanyak – Jang Jong Hyun (THT) – 23 gol

Fair Play – Hockademy KL

 

Piala Vivian May Soars 2020

Juara: PKS Uniten

Naib Juara: Hockademy KL

Tempat Ketiga: PDRM Blue Warriors

Pemain terbaik perlawanan – Mas Huzaimah Md Aziz (PKS Uniten)

Penjaring Terbanyak – Nuramirah Shakirah Zulkifli (Hockademy KL) – 11 gol

Fair Play – PDRM Blue Warriors