Ampang Jaya BC bersedia untuk menebus kekalahan tipis musim lalu

By September 18, 2019 September 19th, 2019 Newsroom

Anak buah Gunawan sedia rampas kejuaraan Divisyen 1

KUALA LUMPUR (18 SEPTEMBER): Kekalahan mengejutkan di tangan Bukit Cheras BC PADA hari terakhir saingan Purple League Junior (PLJ) 2018 masih terngiang-ngiang di ingatan Ampang Jaya BC apabila mereka terlepas gelaran bergelar juara.Nasib tidak menyebelahi mereka apabila Bukit Cheras BC meranapkan impian mereka apabila mengutip sebanyak 1404 – 1085 mata manakala Ampang Jaya BC mengutip sebanyak 1398 – 1105 mata untuk hanya berputih mata selaku naib juara PLJ 2018.

Musim ini, Ampang Jaya BC yang masih lagi terkesan dengan kekalahan tipis itu akan cuba mengubati kekecewan musim lepas dengan menjulang kejuaraan Divisyen 1 PLJ atau menjadi salah satu satu pencabar di dalam liga ini.

Jurulatih Ampang Jaya BC, Hendra Aprida Gunawan berkata kesemua pemain Ampang Jaya BC sudah mempelajari dari segala kesilapan mereka pada musim lalu dan mereka kini telah lebih bersedia untuk kejohanan musim ini.

Dia berkata: “Segala persiapan sudah dilakukan dan kesemua pemain Ampang Jaya BC sedang menjalani latihan pusat sehingga kejohanan bermula pada minggu hadapan.

“Kami gagal untuk mengumpul seberapa banyak mata sehingga menyebabkan kami tewas di tangan Bukit Cheras BC tetapi untuk kali ini kami tidak akan membiarkan situasi ini berulang lagi. Para pemain sudah bersedia untuk melakarkan kejayaan pada musim ini.”

“Kami mengharapkan pasukan beregu campuran dan beregu lelaki untuk memenangi kesemua perlawanan mereka dan kami akan menyusun strategi yang terbaik untuk perlawanan tersebut.” tambah Gunawan.

Bukit Cheras BC dilihat bersedia untuk mempertahankan kejuaraan mereka yang menangi pada musim lepas dan tidak akan berdepan sebarang masalah untuk berhadapan dengan beberapa pasukan baru seperti Amanjaya BC dan Kuantan Synergy BC tetapi pasukan-pasukan seperti Ampang Jaya BC, Kepong BC dan Bandar Maharani BC juga mampu membuat kejutan lalu menjadi pencabar utama bagi menjulang kejuaraan kategori Div 1.

Para pemain daripada akademi BAM seperti Rayner Beh Chun Min, Ching Kai Feng dan Yap Roy King turut akan beraksi pada ACPLJ2019 sekaligus akan menjadi medan terbaik buat para pemain muda ini mempamerkan aksi mantap di atas gelanggang. Para peminat juga sudah pasti akan disajikan dengan aksi memukau oleh pasangan kembar Chew Jia Wern-Chew Jia Hui dari Rawang BC untuk musim ini.

Di dalam Divisyen 2, pasukan seperti Ayer Itam BC dan Tebrau City BC akan bertarung bagi memburu slot ke divisyen 2 selepas kedua-dua pasukan terlepas peluang pada musim lalu. Namun, pendatang baru Damansara BC juga sudah pasti mampu melakar kejutan untuk muncul juara.

Dalam pada itu, saingan sulung Divisyen 3 pula menyaksikan Bagan BC muncul juara sekaligus menempah slot ke Divisyen 2 musim hadapan. Bagan BC mempamerkan aksi bertenaga sepanjang 2 hari saingan berlangsung dengan menewaskan pasukan-pasukan seperti Cheras TPBC, Segamat Spiritual BC dan Bayan Lepas BC.

Aksi Divisyen 1 dan 2 dijadualkan bermula pada hujung minggu ini (21 & 22 September) di Sports Arena Falim, Ipoh manakala pusingan kedua pula berlangsung di Challenger Sports Centre, Ampang pada 5 & 6 Oktober sebelum melabuhkan tirai pada 19 & 20 Oktober nanti di Sports Arena Sentosa.