Peraturan Baru Piala Tun Abdul Razak Dan Kejohanan Hoki Veteran Kebangsaan Diperkenalkan

By August 5, 2019 August 6th, 2019 Newsroom

KUALA LUMPUR (5 OGOS 2019): Satu mesyuarat antara Setiausaha Kehormat Persatuan Hoki Negeri telah di jalankan pada Sabtu lalu yang menyaksikan 11 wakil negeri hadir bagi membincangkan penambahbaikan Peraturan Kejohanan Hoki Piala Tun Abdul Razak dan Peraturan Kejohanan Hoki Vateran Kebangsaan.

Mesyuarat yang berlangsung di Bilik Mesyuarat Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) itu telah berjaya mendapat kata sepakat daripada ke semua 11 Setiausaha Kehormat Persatuan Hoki Negeri yang hadir untuk peraturan baru itu dikuatkuasakan mulai tahun ini.

Kriteria untuk melayakkan pemain mewakili pasukan negeri bagi Piala Tun Abdul Razak berdasarkan tempat lahir tidak lagi digunapakai dan diganti dengan peraturan berikut:

  1. Pemain yang masih belajar perlu mewakili negeri yang mereka wakili bagi Kejohanan Sukan Malaysia (SUKMA) atau sekiranya mereka tidak mengambil bahagian dalam Kejohanan SUKMA, mereka akan mewakili negeri di mana mereka bersekolah menengah. Namun peraturan yang ditetapkan kepada pemain yang belajar di Sekolah Sukan dikekalkan.
  2. Pemain yang telah bekerja dan berusia 30 tahun ke bawah bagi lelaki sementara 25 tahun kebawah bagi wanita akan mewakili negeri mereka mengikut peraturan nombor 1.
  3. Pemain yang telah bekerja dan berusia 30 tahun ke atas bagi lelaki dan 25 tahun ke atas bagi wanita mempunyai pilihan untuk mewakili negeri di mana mereka bekerja atau negeri terakhir mereka menyertai SUKMA atau bersekolah.
  4. Jika pemain tidak berada dalam mana-mana senarai yang disebutkan seperti di atas, mereka akan dianggap sebagai pemain jemputan dan setiap pasukan hanya boleh mendaftar empat pemain jemputan sahaja. Selain itu pemain jemputan tersebut perlu mendapatkan kebenaran bertulis daripada Persatuan Hoki Negeri yang berkenaan.

Peraturan ini juga diperkenalkan bagi memastikan pemain kebangsaan boleh mewakili negeri-negeri lain dan tiada lambakan pemain kebangsaan dalam sesebuah negeri sahaja.

Dalam pada itu, persetujuan bagi Peraturan Kejohanan Hoki Veteran Kebangsaan juga berjaya dicapai dalam mesyuarat tersebut dan ianya seperti berikut.

  1. Setiap pasukan dibenarkan untuk mendaftar 18 pemain sahaja pada kejohanan tersebut dan hanya empat pemain berusia 40 hingga 44 tahun boleh didaftarkan sementara pemain yang lain perlu berusia 45 tahun ke atas dan sekiranya pemain telah bersara (termasukan persaraan awal seperti Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan sebagainya) mereka akan diletakkan di bawah kriteria pemain jemputan.
  2. Pemain yang pernah mewakili negeri dalam Kejohanan Piala Tun Razak atau SUKMA atau tempat mereka bekerja atau mendapat pengajian terakhir akan dikira sebagai pemain utama bagi negeri tersebut.
  3. Setiap pasukan dibenarkan untuk mendaftar sehingga enam pemain jemputan dan perlu mendapatkan surat kebenaran daripada negeri yang berkenaan.

Kejohanan Piala Tun Razak 2019 akan membuka tirai pada 6 hingga 14 September 2019 dan Persatuan Hoki Selangor bakal menganjurkan kejohanan tersebut di mana ianya akan berlangsung di Kuala Lumpur sementara Kejohanan Hoki Veteran Kebangsaan akan bermula pada 21 hingga 24 November 2019 namun venue pertandingan masih belum ditentukan.