FIH Siri Akhir Wanita Banbridge 2019: Malaysian Tigress Tutup Aksi Peringkat Kumpulan A Dengan Kemenangan Kedua

By June 11, 2019 June 25th, 2019 Newsroom

Kejayaan menundukan Republik Czech 3-1 dalam aksi terakhir kumpulan A menyaksikan skuad negara menamatkan saingan peringkat kumpulan FIH Siri Akhir Wanita Banbridge 2019 di kedudukan kedua.

Kini mereka hanya menanti siapakah lawan daripada kumpulan B yang perlu di tewaskan di pusingan kalah mati pada bagi memastikan misi untuk melangkah ke pentas separuh akhir menjadi kenyataan.

Skuad negara yang dilihat lebih mendominasi perlawanan memperolehi tiga pukulan sudut penalti pada separuh masa pertama namun kelebihan tersebut buntu untuk diterjemahkan kepada jaringan.

Bagaimanapun Malaysian Tigress bangkit menebus kegagalan tersebut dengan jaringan pertama pada minit ke-28.

Kesilapan pemain lawan, Jindriska Reichlova ketika mahu mengeluarkan bola daripada kawasan gol berjaya disekat Hanis Nadiah Onn sekaligus menyaksikan bola tersebut menuju ke Wan Norfaiezah Md Saiuti dan dengan mudah Wan Norfaiezah melakukan satu rembatan disebelah atas pintu gol lawan untuk jaringan pertama terhasil.

Bersambung separuh masa kedua, Republik Czech dihadiahkan dengan pukulan sudut penalti yang pertama pada minit ke-47 dan Adela Lehovcova bijak menggunakan kesilapan rakan sepasukannya ketika menahan bola apabila melakukan tindakan susulan daripada kesilapan tersebut untuk jaringan penyamaan terhasil.

Namun jaringan tersebut tidak bertahan lama apabila beberapa saat kemudian skuad negara yang memperolehi kelebihan pukulan sudut penalti kelima segera memastikan mereka kembali dihadapan menerusi dummy yang dilakukan berjaya memperdaya lawan untuk Fazilla Sylvester Silin mencatat nama selaku penjaring kedua negara.

Fatin Shafika Mahd Sukri melengkapkan jaringan kemenangan Malaysia pada minit ke-54 apabila lorongan bola yang dihantar oleh Nuraini Abd Rashid berjaya dibaca dengan sempurna dan kedudukan 3-1 menutup aksi terakhir Malaysian Tigress bagi peringkat kumpulan A.

Malaysian Tigress kini hanya menanti pasukan manakah yang menamatkan saingan kumpulan B di kedudukan ketiga yang akan menjadi penghalang mereka di peringkat kalah mati pada Khamis (13 Jun 2019) untuk aksi yang akan berlangsung pada jam 10.45 malam waktu Malaysia.