Saingan Tiga Penjuru: Malaysian Tigress, Itali Terikat Seri

By May 29, 2019 June 25th, 2019 Newsroom

Aksi kedua Saingan Tiga Penjuru Antara Malaysia, Sepanyol dan Itali yang berlangsung di Rome Itali menyaksikan skuad hoki wanita negara mencatatkan keputusan seri 1-1 ketika turun bertemu tuan rumah, tengah malam tadi.Nur Amirah Shakirah Zulkifli sekali lagi muncul selaku penjaring buat Malaysian Tigress apabila berjaya mengejutkan tuan rumah terlebih dahulu pada minit ke-44 menerusi gol padang sebelum Itali bangkit dengan gol penyamaan menerusi gol penalti stroke yang disudahkan oleh Giuliana Ruggieri pada minit ke-54.

Pengendali negara, Muhammad Dharmaraj Abdullah ketika dihubungi nyata gembira dengan anak-anak buahnya yang berjaya menunjukkan peningkatan daripada perlawanan pembukaan ketika tewas 1-5 menentang Sepanyol dan lega apabila pemainnya bejaya mencipta peluang untuk cuba mejaringkan gol daripada perlawanan bertemu Itali.

“Secara keseluruhan, pemain menunjukkan satu peningkatan yang cukup baik jika dibandingkan dengan perlawanan pembukaan bertemu Sepanyol.

“Ia juga sesuatu yang cukup bagus apabila ketika bertahan, pemain tidak mudah hilang bola selain kami turut mencipta beberapa peluang untuk cuba menjaringkan gol.

“Kami memperolehi tujuh peluang daripada gerakan padang dan enam menerusi pukulan sudut penalti sementara lawan mendapat dua kelebihan pukulan sudut penalti pada suku terakhir.

“Sayangnya salah satu pukulan sudut penalti yang dimiliki Itali bertukar kepada pukulan stroke dan mereka menjaringkan gol penyamaan.

“Dari sudut positif yang dapat saya lihat pada perlawanan kedua adalah pemain tidak memberikan sebarang kelebihan pukulan sudut penalti kepada lawan dalam tiga suku yang pertama,” jelasnya.

Saingan Tiga Penjura, Malaysia-Sepanyol-Itali akan bersambung jam 11.30 malam ini waktu Malaysia dengan aksi timbal balik menemukan Malaysian Tigress dan Sepanyol sekali lagi.