FIH Siri Akhir Lelaki Kuala Lumpur 2019: Selangkah Sahaja Lagi Untuk Ke Pentas Final

By May 2, 2019 June 25th, 2019 Newsroom

BUKIT JALIL (2 Mei 2019): Kini hanya Austria menjadi tembok penghalang kepada skuad hoki negara yang dalam misi melayakkan diri ke pentas akhir saingan FIH Siri Akhir Lelaki Kuala Lumpur 2019 yang berlangsung di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil.

Menyedari situasi tersebut, penyerang negara, Faizal Saari yang berjaya menjaringkan satu gol di peringkat cross over untuk membawa Malaysia ke separuh akhir mahu rakan sepasukan memberikan persembahan terbaik esok.

Faizal Saari berkata, “Semua pasukan yang bermain memburu tempat ke Olimpik. Selepas berjaya menjaringkan gol saya berasa puas kerana satu halangan sudah lepas dan kini tinggal satu langkah lagi untuk ke final. Ini adalah rumah kami, macam mana pun kami perlu menang walaupun sakit atau sebagainya kami perlu bangun dan berjuang habis-habisan,”katanya pada siding media selepas bertemu Wales semalam.

Sementara pemain berpengalaman negara, Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil yang menjadi tonggak penting dalam memberi inspirasi kepada pemain muda pula mahu Malaysian Tigers tidak mensia-siakan peluang yang terhidang dalam pertemuan dengan Austria nanti.

Dia berkata, “Bukan daripada aksi saja tapi saya juga perlu bercakap di tengah padang. Itu yang saya lakukan dan hari ini (semalam) dan juga dalam perlawanan sebelum ini. Pemain-pemain muda memberikan fokus yang begitu baik hari ini sehingga kami berjaya mencapai kemenangan yang dimahukan.”

“Bertemu Austria sudah pastinya perlawanan yang sukar. Ia adalah perlawanan yang bertaraf separuh akhir, dan mereka juga mempunyai asas yang baik terutamanya indoor. Pasukan itu bahaya di kawasan D, jadi apabila kami mendapat peluang kami harus memanfaatkannya,”kata Tengku.

Dalam pada itu, jurulatih kebangsaan, Roelant Oltmans peka dengan corak permainan yang bakal ditampilkan Austria selaku juara Piala Dunia Hoki Dalam Dewan 2018.

“Kami akan bertemu Austria yang bermain dengan corak dan sistem yang berbeza berbanding dengan pasukan lain. Saya akan bincangkan dengan pemain esok (hari ini), seperti anda tahu saya akan lalui satu demi satu perlawanan.”

“Mereka adalah pasukan yang memiliki pertahanan yang bagus. Pasukan Austria tidak bolos ketika menentang Belarus di peringkat kumpulan, bolos dua gol ketika bertemu Kanada dan tidak melepaskan sebarang gol ketika menentang Wales. Kami akan cari ruang bagaimana untuk melepasi pertahanan mereka,” kata Roelant.

Satu lagi aksi separuh akhir menyaksikan pasukan ranking ke-10 dunia, Kanada akan bertemu juara kumpulan B, Itali yang menunjukkan persembahan luar biasa dalam kempen FIH Siri Akhir Lelaki Kuala Lumpur 2019.

Separuh Akhir Esok (3 Mei 2019):
Itali lwn Kanada (5.50pm)
Austria lwn Malaysia (8.05pm)