Lin Dan juarai Terbuka Malaysia 2019, Pencapaian Kian Meng-Pei Jing Beri Petanda Positif

By April 7, 2019 April 8th, 2019 Newsroom

KUALA LUMPUR (7 April 2019): Pemain berpengalaman China, Lin Dan membuktikan dirinya masih berbisa apabila menjuarai perseorangan lelaki saingan Celcom Axiata Terbuka Malaysia 2019 di Axiata Arena, Bukit Jalil sebentar tadi.Kejuaraan keduanya dalam kejohanan Terbuka Malaysia hadir selepas Lin Dan menewaskan rakan senegara, Chen Long dalam aksi tiga set yang berakhir dengan keputusan 9-21 21-17 21-11.

Agak unik apabila hadiah kemenangan Lin Dan disampaikan sendiri oleh Datuk Lee Chong Wei yang merupakan seterunya di atas gelanggang sebelum ini.

Mengulas mengenai kemenangannya, Lin Dan berkata, “Kemenangan ini menunjukkan latihan saya menuaikan hasil. Dalam beberapa kejohanan sebelum ini saya tewas di pusingan awal, muncul juara di sini ibarat mimpi buruk saya sudah berakhir.”

“Saya berterima kasih kepada semua penyokong sehinggakan ada peminat yang menulis surat memberikan sokongan ketika saya jatuh dan bangun.”

“Ini kali pertama saya dapat hadiah yang disampaikan Chong Wei, sebelum ini dia adalah lawan saya tewaskan untuk muncul juara kali pertama di Terbuka Malaysia sebelum ini. Harap kami akan bertemu lagi di atas gelanggang selepas ini,” kata Lin Dan.

Dalam acara perseorangan wanita, pemain Chinese Taipei, Tai Tzu Ying menepati ramalan untuk muncul juara kategori itu apabila dia cemerlang menundukkan pemain dari Jepun, Akane Yamaguchi, 21-16 21-19.

Gandingan China, Li Junhui-Liu Yuchen turut mendominasi acara beregu lelaki apabila menumpaskan pemain dari negara matahari terbit Jepun, Takeshi Kamura-Keigo Sonoda dengan keputusan 21-12 21-17.

Acara beregu wanita juga dikuasai oleh China apabila Chen Qingchen-Jia Yifan bertemu sesama sendiri dalam aksi akhir menentang Du Yue-Li Yinhui. Aksi tersebut berjaya dimenangi oleh Qingchen-Yifan yang menang 21-14 21-15 mengatasi rakan mereka.

Aksi beregu campuran memperlihatkan pasangan China, Zheng Siwei-Huang Yaqiong bergelar juara apabila turut menundukkan rakan senegara, Wang Yilyu-Huang Dongping dengan keputusan 21-17 21-13 dalam masa 37 minit.

Bagi pasukan negara pula, biarpun kecewa kerana tiada wakil yang layak ke pentas akhir namun kebangkitan semula pasangan beregu campuran, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing yang berjaya mara sehingga separuh akhir merupakan petanda baik buat mereka.

Jurulatih beregu campuran, Chin Eei Hui berkata, “Untuk Kian Meng-Pei Jing, ia adalah pencapaian yang bagus untuk mereka kerana dalam beberapa kejohanan sebelum ini, mereka tewas di peringkat awal. Walaupun kalah di separuh akhir, ini adalah satu keyakinan besar buat Kian Meng-Pei Jing.”

“Saya harap mereka akan konsisten dan terus meningkat selepas ini. Biarpun prestasi mereka ketika ini masih di bawah tahap sebenar berbanding ketika pasangan ini berada di ranking 10 terbaik dunia, saya yakin sekiranya mereka berkeyakinan tinggi, tidak mustahil untuk kembali ke prestasi asal seperti dulu,” kata Eei Hui.

Celcom Axiata Terbuka Malaysia 2019 yang menawarkan wang tunai keseluruhan berjumlah USD 700,000.00 menutup tirai hari ini di Axiata Arena, Bandar Sukan Kuala Lumpur (KLSC). Perjuangan pemain-pemain badminton negara selepas ini adalah di Terbuka Singapura 2019 pada 9-14 April ini.

Keputusan Perlawanan Akhir Terbuka Malaysia 2019:

MS LIN Dan (China) mng CHEN Long (China) 9-21 21-17 21-11

WS TAI Tzu Ying (Chinese Taipei) mng Akane YAMAGUCHI (Jepun) 21-16 21-19

MD LI Junhui-LIU Yuchen (China) mng Takeshi KAMURA-Keigo SONODA (Jepun) 21-12 21-17

WD CHEN Qingchen-JIA Yifan (China) mng DU Yue-LI Yinhui (China) 21-14 21-15

XD ZHENG Siwei-HUANG Yaqiong (China) mng Wang Yilyu-Huang Dongping (China) 21-17 21-13