TNB Piala Tun Abdul Razak 2018: Skuad Wanita Selangor dan Kuala Lumpur Buat Pertarungan Di Pentas Final

By November 2, 2018 November 5th, 2018 Newsroom

Selangor dan Kuala Lumpur berjaya menempatkan diri di perlawanan akhir TNB Piala Tun Abdul Razak 2018 bagi kategori wanita selepas kedua-dua pasukan cemerlang mencatatkan kemenangan dalam aksi separuh akhir yang berlangsung di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil, hari ini.Kejayaan Selangor menewaskan Pulau Pinang 3-0 membawa juara bertahan itu untuk sekali lagi beraksi di pentas final selain misi mereka untuk mempertahankan kejuaraan dilihat terus menyala dan kali ini mereka bakal dicabar oleh Kuala Lumpur yang melangkah ke final selepas menewaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Pulau Pinang dan ATM yang tewas pada aksi separuh akhir pula akan turun beraksi esok bagi menetukan kedudukan ketiga dan keempat kejohanan.

Kejayaan Selangor untuk ke final sekali lagi bermula apabila kelebihan pukulan sudut penalti yang dimiliki mereka berjaya untuk dimanafaatkan dengan sebaiknya oleh Liyana Aqilah Mohd Sepawi pada minit ke-24.

Kapten Selangor, Nurul Safika Mat Isa turut mencatatkan nama selaku penjaring apabila menyudahkan satu lagi pukulan sudut penalti yang dimiliki pada minit ke-44 dan gol yang memuktamatkan kemenangan Selangor hadir pada minit ke-53 menerusi gerakan padang Nur Iman Shahiera Bedrul Hisam.

Dalam pada itu satu lagi aksi separuh akhir bagi kategori wanita yang menemukan ATM dan Kuala Lumpur menyaksikan ATM berjaya membuka tirai jaringan seawal minit kelima menerusi jaringan LK II Prl Aishah Zulkifli dan beberapa saat sebelum berakhir suku pertama Kuala Lumpur bangkit menjaringkan gol penyamaan hasil gol padang Qasidah Najwa Muhd Halimi.

Jaringan tersebut nyata menaikkan semangat pemain Kuala Lumpur yang terus meledak dua gol padang pada minit ke-20 dan 21 masing-masing menerusi jaringan Nur Zafirah Aziz dan Norazlin Sumantri bagaimanapun ATM dilihat terus mengejar apabila minit ke-30 mereka cuba untuk merapatkan kedudukan dengan gol pukulan sudut penalti Nur Syuhada Suhaimi.

Hazatul Hudzra Abd Razak terus menggandakan jaringan buat Kuala Lumpur pada minit ke-33 namun ATM dilihat tidak berputus asa dan cuba untuk mengejar kedudukan sekali lagi dan kali ini giliran Sjn Siti Rahmah Othman meledak gol padang pada minit ke-55 tetapi jaringan tersebut tidak cukup untuk mengejar Kuala Lumpur dan kedudukan berakhir dengan memihak 4-3 kepada Kuala Lumpur.

Sementara itu terdahulu berlangsung perlawanan bagi menentukan kedudukan kelima dan keenam yang menemukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Terengganu yang menyaksikan PDRM melepaskan geram apabila membelasah Terengganu 11-0 untuk menamatkan kejohanan bagi kategori wanita di kedudukan kelima.

Bagi kategori lelaki pula, turut berlangsung hari ini adalah perlawanan untuk menentukan kedudukan kelima dan keenam bagi divisyen satu dan dua di mana bagi divisyen satu Johor berjaya membenam cabaran Pulau Pinang 6-1 dan dalam penentuan divisyen dua pula Kelantan menjinakkan Singapura 4-2 untuk Kelantan tamatkan kempen 2018 di kedudukan kelima.

Jadual perlawanan esok (Sabtu, 3 Nov 18)

Penentuan Tempat ke-3 dan ke-4

Wanita
1730: NHS 1 – Pulau Pinang lwn ATM

Lelaki
Divisyen Dua
1500: NHS 1 – Selangor lwn ATM
Divisyen Satu
2000: NHS 1 – Melaka lwn Kuala Lumpur

Penentuan Juara
Wanita
1730: NHS 2 – Selangor lwn Kuala Lumpur

Lelaki
Divisyen Dua
1500: NHS 2 – Pahang lwn PDRM

Divisyen Satu
2000: NHS 2 – Perak lwn Terengganu