TNB Piala Tun Abdul Razak 2018: Perak Sah Ke Final Divisyen Satu

By November 1, 2018 Newsroom

Walaupun masih berbaki satu perlawanan, Perak hari ini berjaya memastikan tempat mereka di final TNB Piala Tun Abdul Razak 2018 selepas aksi yang berlangsung di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil berpihak 6-2 kepada Perak sekaligus ianya dilihat membuka peluang buat mereka untuk mempertahankan kemenangan yang diraih tahun lalu.

Selepas empat perlawanan, Perak mengutip 10 mata hasil tiga kemenangan dan satu keputusan seri untuk berada di tangga teratas sambil diekori oleh Terengganu di kedudukan kedua dengan lapan mata sementara Melaka berada di kedudukan ketiga dengan tujuh mata dan Kuala Lumpur di kedudukan keempat hasil mengumpul lima mata dilihat masih mempunyai peluang untuk merebut satu lagi slot beraksi di final.

Pertemuan Perak dan Pulau Pinang menyaksikan enam gol Perak disumbangkan dua menerusi jaringan Muhammad Nursyahmi Zulkifli (m’5 PC dan m’41 FG), Hairul Nizam Ab Rani turut meledak dua gol padang pada minit ke-44 dan 47 sementara dua lagi jaringan menerusi Hafifihafiz Hanafi pada minit ke-13 dan Azril Misron pada minit ke-45.

Pulau Pinang pula berjaya menghasilkan dua gol pada minit ke-57 dan 60 masing-masing menerusi jaringan padang Izwan Firdaus Ahmad Tajuddin serta pukulan sudut penalti Muhammad Azrul Hasbullah.

Pengendali Perak, Mohd Nizam Mohd Hashim ketika ditemui jelas gembira kerana skuad bimbingannya berjaya melangkah ke pentas final walaupun masih mempunyai baki satu perlawanan dan menyifatkan Perak mampu untuk mempertahankan kejuaraan yang dimiliki berdasarkan prestasi semasa pemain sambil menegaskan walaupun tidak dibarisi oleh pemain utama yang bersama skuad kebangsaa, Perak mempunyai barisan pemain pelapis yang boleh beraksi dengan cukup baik.

“Kami melangkah ke padang dengan misi untuk mendapatkan tiga mata penuh supaya baki perlawanan terakhir kami tidak perlu beraksi dengan keadaan tertekan dan Alhamdulillah pemain beraksi dengan baik mengikut perancangan.

“Kami telah melangkah ke final selepas mengutip tiga mata hari ini dan berdasarkan prestasi pemain, kami amat yakin Perak mempu untuk mempertahankan kejuaraan yang dimenangi tahun lalu.

“Alhamdulillah kami tidak ketandusan pemain kerana memiliki barisan pemain daripada peringkat akar umbi sehingga kebangsaan jadi kami tidak berdepan masalah untuk mendapatkan pengganti apabila pemain utama terikat dengan tugas bersama skuad kebangsaan,” jelasnya.

Dalam pada itu, pertemuan antara Terengganu dan Kuala Lumpur dilihat cukup sengit apabila aksi tersebut berkesudahan dengan keputusan terikat 3-3.

Terengganu terlebih dahulu membuka tirai jaringan seawal minit kedua menerusi jaringan padang Mohd Shazwi Rani dan menggandakan kedudukan pada minit ke-13 menerusi pukulan sudut penalti Muhd Amirul Mirza Rozi.

Beberapa saat sebelum aksi suku pertama berakhir Kuala Lumpur bangkit mengejar menerusi jaringan pukulan sudut penalti yang disudahkan oleh Mohd Ramadan Rosli dan pada minit ke-38 bagaimanapun Terengganu kembali menjarakkan kedudukan hasil gerakan padang Mohd Akhimullah Anuar Esook.

Kuala Lumpur dilihat tidak berputus asa untuk melakukan serangan dan hasilnya mereka berjaya untuk meledak dua gol menerusi jaringan pukulan sudut penalti pada minit ke-41 yang disempurnakan Nor Azrul Abdul Rahman dan minit ke-51 jaringan penyamaan untuk Kuala Lumpur hadir hasil gerakan padang Mohd Ramadan Rosli.

Satu lagi aksi yang turut berlangsung hari ini menemukan Melaka dan Johor menyaksikan kemenangan 2-1 berpihak kepada Melaka sekaligus Melaka dilihat masih mempunyai peluang untuk merebut slot terakhir bagi melangkah ke pentas final.

Sementara itu aksi klasifikasi kedudukan lapan hingga lima bagi kategori wanita yang berlangsung awal pagi tadi berkesudahan Terengganu berjaya menewaskan Melaka 3-2 dalam penentuan shoot-out apabila aksi sebenar berakhir dengan seri 2-2 selain PDRM berjaya tundukkan Pahang 3-0.

Jadual perlawanan esok (Khamis, 1 Nov 18)
Wanita
Penentuan tempat 7-8
0800: NHS 1 – Melaka lwn Pahang

Lelaki
Divisyen Dua
1600: NHS 1 – Selangor lwn PDRM
1600: NHS 2 – ATM lwn Pahang
1800: NHS 2 – Singapura lwn Kelantan

Divisyen Satu
1800: NHS 1 – Perak lwn Johor
2000: NHS 2 – Terengganu lwn Melaka
2000: NHS 1 – Kuala Lumpur lwn Pulau Pinang