Sukan Olimpik Remaja 2018: Malaysia Ke Final

By October 14, 2018 October 15th, 2018 Newsroom

Skuad B-18 tahun negara berjaya memastikan pingat Sukan Olimpik Remaja 2018 Buenos Aires berada dalam genggaman apabila cemerlang untuk melangkah ke perlawanan akhir selepas menewaskan Zambia 7-4 pada aksi separuh akhir yang berlangsung di Taman Olimpik Argentina, hari ini.Mohamad Akhimullah Anuar Esook sekali lagi menjaringkan hatrik selain Muhammad Noor Firdaus Rosdi menyumbang dua gol dan Muhammad Muhibuddin Moharam serta Syarman Mat Tee masing-masing menjaringkan satu gol.

Skuad negara tidak menunggu lama untuk merobek gawang lawan apabila 30 saat selepas perlawanan dimulakan Akhimullah cemerlang menjaringkan gol pembukaan negara dan berselang dua minit kemudian Firdaus Rosdi menjaringkan gol kedua untuk meletakkan Malaysia dihadapan.

Bagaimanapun Zambia berjaya untuk mengejar kedudukan negara apabila Andrew Moyo menjaringkan gol pada minti keenam namun beberapa saat kemudian Firdaus Rosdi segera melebarkan jurang jaringan apabila menjaringkan gol ketiga negara.

Dua minit sebelum perlawanan separuh masa pertama tamat, Akhimullah berjaya untuk merubah kedudukan menjadi 4-1 dan sekaligus memberikan kelebihan buat skuad negara menuju masa rehat.
Bersambung separuh masa kedua, Muhibuddin tidak menunggu lama untuk menambah jaringan buat negara apabila minit ke-11 dia menjaringkan gol kelima dan seminit kemudian giliran Syarman mengubah kedudukan menjadi 6-1.

Zambia yang ketinggalan jauh nyata tidak berputus asa untuk berusaha merapatkan kedudukan apabila mereka berjaya untuk menjaringkan tiga gol berturut-turut dalam tempoh empat minit menerusi Phillimon Bwali (m’14), Phillimon Bwali (m’17) dan Andrew Moyo (m’18).

30 saat sebelum masa perlawanan sebenar berakhir, Akhimullah berjaya menjaringkan gol hatrik untuk perlawanan ini dan jaringan tersebut merubah kedudukan menjadi 7-4 sekaligus menutup perlawanan separuh akhir dengan Malaysia cemerlang melangkah ke final.

Skuad muda negara kini menanti siapakah lawan yang akan mencabar mereka daripada membawa pulang pingat emas dan aksi final akan berlangsung esok jam 2.00 pagi waktu Malaysia.