Rawang BC Sedia Jadi Pencabar Utama Takhta Purple League Junior 2018

By October 6, 2018 October 8th, 2018 Newsroom

KUALA LUMPUR (6 Oktober 2018): Menjelang saingan Purple League Junior (PLJ) 2018 yang bakal bermula tidak lama lagi, Kelab Badminton Rawang (Rawang BC) tekad untuk mencipta kejutan bagi menjadi antara pencabar utama kejuaraan saingan liga remaja itu.Biarpun sekadar menamatkan saingan PLJ di tangga keenam musim lalu, namun Rawang BC optimis untuk melakar keputusan yang lebih baik pada musim ini.

Pengurus kelab itu, Jayaseelan Anthony berkata, “Kelab ini memberikan peluang kepada pemain-pemain berpotensi untuk menyerlahkan bakat mereka. Bukan itu sahaja tetapi kita juga mempunyai misi besar untuk cuba mencabar kejuaraan saingan Purple League Junior kali ini.

“Dengan bakat dan kebolehan yang ada pada pemain-pemain muda ini, saya harap mereka dapat menggunakan Purple League sebagai platform bagi membuktikan kebolehan mereka yang sebenar.

Kejayaan dalam Purple League sudah tentu bakal membuatkan pemain-pemain muda ini akan lebih yakin untuk pergi ke peringkat yang lebih tinggi,”kata Jayaseelan.

Salah seorang pemain B-19 kebangsaan, Eng Sin Jou yang akan turut membawa cabaran Rawang BC dalam PLJ kali ini berkata dia sudah tidak sabar untuk turun ke gelanggang bersama rakan sepasukan lain musim ini.

Dia berkata, “Sudah tentulah dipilih oleh pasukan Rawang BC bagi bermain bersama mereka adalah satu kepercayaan yang besar diberikan oleh kelab ini kepada saya. Apabila kepercayaan sudah diberikan, saya harap akan dapat membalas kepercayaan itu dengan memberikan aksi yang terbaik di atas gelanggang.

“PLJ juga adalah satu platform yang terbaik kepada pemain-pemain muda seperti saya. Bukan sahaja kompetitif kerana turut disertai oleh pemain luar negara malahan merupakan satu platform kepada kami untuk mendapatkan pendedahan yang sangat berguna daripada liga ini,”ujarnya.

Dalam pada itu, ShekhinahPR turut menghulurkan penajaan bernilai RM10,000 kepada kelab ini di dalam satu majlis penyerahan cek yang diadakan di Bangsar hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif ShekhinahPR, Christopher Raj berkata, “Kami adalah syarikat yang begitu rapat dengan pelbagai kelab dan persatuan sukan di negara ini. Jadi ini adalah sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat (CSR) dengan turut membantu pembangunan sukan di negara ini.”

“Sukan badminton adalah antara sukan utama di negara ini. Jadi, Rawang BC menjadi pilihan kami apabila melihat kepada potensi yang dimiliki terutamanya pemain-pemain cilik yang ada bersama kelab ini. Selain itu, Rawang BC juga bakal mengambil bahagian dalam Purple League Junior, jadi saya rasakan penajaan ini adalah tepat pada masanya,” ujar Christopher.

Rawang BC akan bersaing dalam divisyen satu PLJ yang akan memulakan tirainya pada 13 Oktober nanti. Sebanyak sembilan pasukan akan bersaing dalam divisyen satu dan sepuluh pasukan akan bersaing dalam divisyen dua PLJ 2018.