Sukan Olimpik Remaja: Sembilan Pemain Sedia Berikan Yang Terbaik

By October 1, 2018 October 2nd, 2018 Newsroom

KUALA LUMPUR (1 OKTOBER 2018) : Sembilan pemain bawah-18 tahun negara yang akan beraksi bagi acara Hoki 5 Sebelah bersedia untuk memberikan persembahan terbaik mereka di Sukan Olimpik Remaja 2018 Argentina yang akan membuka tirai pada 7 hingga 14 Oktober ini.Skuad muda negara yang diletakkan dalam Kumpulan A bersama-sama tuan rumah Argentina, Mexico, Poland, Vanuatu dan Zambia mencipta sejarah mereka tersendiri apabila melayakkan diri untuk beraksi di Sukan Olimpik Remaja buat kali pertama selepas cemerlang untuk menamatkan siri kelayakan Hoki 5 Sebelah di Bangkok Thailand pada 25 hingga 29 April 2018 lalu selaku naib juara.

Bagi pengendali skuad bawah-18 tahun, Wallace Tan dia mahu pemain mengutip seberapa banyak ilmu ketika beraksi di Sukan Olimpik Remaja ini agar pemain dapat mempertingkatkan prestasi mereka yang rata-rata merupakan pemain di bawah program 2020 selain menegaskan permainan hoki 5 sebelah adalah satu permainan yang berbeza serta sukar untuk menjangkakan negara mana yang boleh dianggap sebagai ancaman.

“Beraksi di Sukan Olimpik Remaja merupakan satu pendedahan dan pengalaman yang cukup bagus untuk pemain mengutip seberapa banyak ilmu yang boleh untuk mereka terus memajukan diri di masa akan datang.

“Saya juga berharap pemain akan belajar dan terus memperbaiki persembahan mereka kerana sebahagian besar pemain yang ke Argentina merupakan pemain di bawah program 2020 jadi ia sesuatu yang cukup baik untuk mereka agar di masa depan dapat membantu mereka merebut tempat di dalam skuad senior.

“Permainan hoki 5 sebelah merupakan satu permainan yang berbeza kerana ia memerlukan ketangkasan, kelajuan serta tenaga yang lebih daripada pemain dan mereka perlu bersedia untuk menandingi negara yang telah lebih lama mempraktikan hoki 5 sebelah.

“Selain itu agak sukar untuk kita menilai negara mana yang akan memberikan ancaman kepada Malaysia kerana kedudukan ranking skuad senior tidak boleh dijadikan sebagai penanda aras untuk menilai kekuatan sesebuah pasukan, jelas Wallace ketika ditemui.

Skuad negara akan turun beraksi untuk perlawanan sulung bertemu Vanuatu pada 7 Oktober jam 9.15 malam waktu Malaysia.

Berikut merupakan senarai pemain yang beraksi di Sukan Olimpik Remaja 2018:
1. Muhammad Hamiz Mohd Ahir (GK)

2. Che Shahrul Azmi Che Saupi (GK)

3. Muhammad Arif Syafie Ishak

4. Mohamad Akhimullah Anuar Esook

5. Muhammad Amirul Hamizan Azhar

6. Muhammad Muhibuddin Moharam

7. Muhammad Noor Firdauz Rosdi

8. Syarman Mat Tee

9. Muhammad Kamaruzaman Kamarudin

Jadual perlawanan skuad muda negara di Sukan Olimpik Remaja 2018
Peringkat Kumpulan A

1. 7 Oktober, 9.15 malam (waktu Malaysia) : Malaysia lwn Vanuatu
2. 9 Oktober, 4.00 pagi (waktu Malaysia) : Malaysia lwn Mexico
3. 9 Oktober, 10.45 malam (waktu Malaysia) : Malaysia lwn Zambia
4. 11 Oktober, 4.00 pagi (waktu Malaysia) : Malaysia lwn Argentina
5. 11 Oktober, 9.15 malam (waktu Malaysia) : Malaysia lwn Poland

Jadual pergerakan skuad B-18 negara bersama kontinjen Malaysia ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 2 Oktober 2018
8.45 malam: berkumpul di Maljlis Sukan Negara (MSN)
9.00 malam: bus bertolak ke KLIA
10.00 malam: jangkaan kontinjen Malaysia tiba di KLIA.