Kelayakan Olimpik Remaja: Skuad Lelaki Dan Wanita Ke Separuh Akhir

By April 27, 2018 Newsroom

Bangkok (27 April 2018) : Skuad lelaki dan wanita bawah 18 tahun negara berjaya menempatkan diri ke perlawanan separuh akhir selepas masing-masing cemerlang mencatatkan kemenangan pada perlawanan Kelayakan Sukan Olimpik Remaja 2018 Asia (5 Sebelah) yang berlangsung di Stadium Queen Sirikit, Bangkok Thailand hari ini.Skuad lelaki yang turun terlebih dahulu untuk bertemu Pakistan berjaya mencatatkan kemenangan keempat berturut-turut mereka selepas membelasah Pakistan 12-1 dan nyata kemenangan yang diraih oleh skuad lelaki berjaya menyuntik semangat kepada skuad wanita untuk turut cemerlang melangkah ke separuh akhir selepas menidakkan cabaran Jepun, 4-3.

Skuad wanita yang turun bertemu Jepun dengan misi wajib menang keatas lawan mereka itu dikejutkan dengan dua jaringan awal lawan namun jaringan tersebut tidak mematahkan semangat mereka untuk kembali bangkit dengan meledak empat gol sekaligus melangkah ke peringkat separuh akhir.

Kegembiraan untuk muncul selaku naib juara kumpulan A tidak mampu untuk dihuraikan dengan kata-kata oleh pengendali mereka, Yahya Atan yang bersyukur atas kemenangan diperolehi mereka selain memuji sikap tidak menyerah kalah anak-anak buahnya dan berjuang hingga keakhir perlawanan bagi memastikan tempat mereka di separuh akhir.

“Saya sangat bersyukur dengan kemenangan yang kami perolehi hari ini dan pemain-pemain wanita telah menunjukkan semangat tidak mudah menyerah kalah dan tiada apa yang mampu untuk saya huraikan mengenai persembahan pemain-pemain saya bertemu Jepun kerana komitmen yang telah diberikan oleh pemain-pemain terlalu tinggi dan mereka menunjukkan semangat mahukan kemenangan untuk negara juga keluarga mereka.

“India merupakan lawan yang bagus untuk kami temui pada aksi separuh akhir dan saya akan merencanakan strategi untuk mengekang mereka daripada bergerak bebas dan melancarkan serangan di bahagian tengah selain pemain perlu memahami strategi serta taktikal permainan esok.

“Sekiranya rezeki berpihak kepada kami, InsyaAllah kami akan melangkah ke final,” jelas Yahya.
Dalam pada itu kapten pasukan lelaki, Muhammad Amirul Hamizan Azhar berkongsi perasaan gembira apabila Malaysia ke separuh akhir walaupun berbaki satu perlawanan dan berterima kasih kepada rakan-rakan sepasukan atas komitmen yang telah diberikan selain tidak mahu memandang rendah terhadap lawan mereka petang ini iaitu Singapura.

“Saya sangat gembira dan berterima kasih kepada rakan sepasukan kerana telah memberikan komitmen 100 peratus mereka dari perlawanan pertama sehingga perlawanan keempat bertemu Pakistan mereka juga tidak mudah untuk menyerah kalah dan sentiasa berjuang habis-habisan.

“Saya beharap untuk aksi bertemu Singapura petang ini, rakan-rakan tidak akan memandang rendah lawan kami kerana perlawanan terakhir juga penting untuk kami kerana kekalahan mungkin akan mendatangkan kesukaran buat kami dan saya berharap rakan-rakan akan terus dengan momentum kemenangan yang kami miliki kini,” ujar Amirul.

Skuad lelaki akan turun pada aksi terakhir peringkat kumpulan bertemu Singapura pada jam 5 petang waktu Malaysia dan perlawanan tersebut juga akan menentukan adakah pasukan negara akan muncul sekalu juara kumpulan B atau sebaliknya.