KHM Umum Pemain Ke Kelayakan Sukan Olimpik Remaja B-18 (Asia) 2018

By April 20, 2018 April 24th, 2018 Newsroom

KUALA LUMPUR (20 APRIL 2018) : Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) hari ini mengumumkan senarai nama pemain lelaki dan wanita bawah 18 tahun yang akan menyahut cabaran di Kejohanan Kelayakan Sukan Olimpik Remaja Bawah 18 tahun (Asia) 2018 yang berlangsung di Bangkok, Thailand pada 25 hingga 29 April 2018.Malaysia yang diundi dalam kumpulan B bagi kategori lelaki akan dicabar oleh Pakistan, Bangladesh, Singapura, Chinese Taipei dan Kemboja sementara bagi kategori wanita, Malaysia diletakkan dalam kumpulan A bersama China, Japun, Hong Kong dan Chinese Taipei.

Menggunakan format lima sebelah termasuk penjaga gol, dua pasukan yang terbaik akan layak secara automatik untuk beraksi di Sukan Olimpik Remaja Bawah-18 yang akan berlangsung di Buenos Aires, Argentina pada 6-18 Oktober 2018.

Pengendali skuad wanita, Yahya Atan memandang China dan Jepun bakal menjadi pencabar terkuat skuad negara namun tetap mempercayai keupayaan anak-anak buahnya untuk memberikan persaingan yang terbaik pada kejohanan kali ini.

“Setiap pasukan semestinya meletakkan harapan untuk layak ke Sukan Olimpik Remaja B-18 dan sekiranya rezeki memihak kepada skuad negara untuk muncul dua pasukan terbaik, ini merupakan kali pertama Malaysia akan layak beraksi di Sukan Olimpik Remaja.

“Bagaimanapun persaingan tinggi bagi kategori wanita kerana kami berada dalam kumpulan yang sama dengan China dan Jepun di mana edisi lalu China dan Jepun layak beraksi di Sukan Olimpik Remaja namun kami tetap akan cuba untuk memberikan persaingan yang terbaik bagi kejohanan kali ini,” jelas pengendali berusia 63 tahun itu.

Dalam pada itu, pengendali skuad lelaki, Wallace Tan turut memberikan pandangan yang sama seperti Yahya bahawa persaingan sengit akan diterima oleh anak-anak buahnya namun mereka akan tetap berusaha untuk memberikan aksi yang terbaik.

“Kejohanan ini sememangnya baik untuk pemain-pemain mendapat pendedahan kerana persaingan yang sengit pastinya akan diterima oleh mereka.

“Pakistan dan Bangladesh merupakan dua pasukan yang telah layak beraksi di Sukan Olimpik Remaja 2014 berada satu kumpulan dengan kami dan kami akan menyahut cabaran yang akan diberikan oleh mereka serta akan cuba untuk melakukan sehabis baik,” ujar Wallace.

Berikut merupakan senarai pemain lelaki dan wanita yang akan ke Bangkok Thailand bagi Kelayakan Sukan Olimpik Remaja B-18 (Asia) 2018.

Skuad Lelaki:
Muhammad Hamiz Mohd Ahir (GK)
Muhammad Arif Syafie Ishak
Mohamad Akhimullah Anuar Esook
Muhammad Amirul Hamizan Azhar
Muhammad Muhibuddin Moharam
Muhammad Noor Firdauz Rosdi
Syarman Mat Tee
Muhammad Kamaruzaman Kamarudin
Alfarico Lance Liau JR

Skuad Wanita:
Siti Zalia Nasir (GK)
Nur Atira Mohamad Ismail
Nurmaizatul Hanim Syafi
Siti Nur Arfah Mohd Nor
Nor Asfarina Isahyifiqa Isahhidun
Siti Zulaika Hussin
Nur Fatin Fatiah Azman
Putri Nur Batrisyia Nornawawi
Elizaberth Epui Anak Martin