TNB LHM 2018: THT Juara Liga Perdana

By February 2, 2018 Newsroom

KUALA LUMPUR (2 FEBRUARI 2018): Pasukan Hoki Terengganu (THT) berjaya merampas kejuaraan Liga Perdana, TNB Liga Hoki Malaysia daripada Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC) selepas menewaskan seteru utama mereka itu 2-1 pada aksi terakhir liga hari ini.THT yang memimpin liga dengan 21 mata, hanya berkelebihan satu mata berbanding KLHC sebelum turun pada perlawanan hari ini, mempamerkan semangat tidak berputus asa apabila bangkit dihujung perlawanan untuk meraih kemenangan.

KLHC di bawah bimbingan Lim Chiow Chuan di depan pada minit ke-36 menerusi gol padang Nabil Fiqri Mohd Noor.

Bagaimanapun bintang utama THT, Faizal Saari menyamakan kedudukan minit ke-50 hasil gol padang sebelum Lopez Barreiros muncul wira dengan gol padang minit ke-53.

Ketua jurulatih THT, Sarjit Singh memuji semangat barisan pemainnya yang tidak mengenal erti putus asa meskipun ketinggalan satu gol.

“Mereka tahu betapa penting kejuaraan ini. Setiap pemain juga tahu keputusan seri tidak mencukupi kerana lawan adalah pasukan yang bagus dan mampu melakukan kebangkitan semula.

“Pada lewat permainan mereka memberi tekanan kepada kami tetapi mujur kami tetap mampu mencatatkan kemenangan.

“Saya jangkakan saingan untuk merebut kejuaraan Piala TNB selepas ini pasti sukar,” katanya.
Chiow Chuan pula tetap memuji persembahan yang dipamerkan anak buahnya meskipun mereka gagal mempertahankan kejuaraan liga.

“Sudah tentu saya berasa kecewa kerana saya rasa kami ada peluang yang sangat bagus selepas jaringkan gol pertama dan dapat mengawal permainan.

“Pemain sudah beraksi dengan bagus dan kita sudah cuba sedaya upaya. Mungkin ada yang buat kesilapan tapi kita dapat atasinya.

“Kami mahu ketepikan kekecewaan ini dan fokus kepada aksi separuh akhir Piala TNB,” katanya.
Sementara itu, TNB menamatkan saingan liga di kedudukan ketiga selepas menewaskan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) 3-2.

Muhammad Amirol Aideed meletakkan TNB di depan seawal minit ke-5 menerusi pukulan sudut penalti sebelum Syed Syafiq Syed Cholan menyempurnakan penalti stroke minit ke-13.

Abdul Khaliq Hamirin merapkan jurang untuk UniKL menerusi jaringan padang minit ke-32 tetapi Tengku Ahmad Tajuddin kembali mengukuhkan kedudukan TNB dengan gol padang minit ke-45.

Izwan Firdaus Ahmad Tajuddin menambah gol kedua UniKL minit ke-54 tetapi ia sudah terlambat untuk menafikan kemenangan TNB.

Liga Hoki Malaysia

Liga Perdana

Keputusan hari ini

KLHC 1 THT 2
TNB 3 UniKL 2
Maybank 2 TNB Thunderbolts 0