Timo Boll Jumpa Ovtcharov Dalam Final Perseorangan Lelaki T2APAC

By December 7, 2017 December 18th, 2017 Newsroom

ISKANDAR PUTERI (7 Disember 2017): Timo Boll dan Dimitrij Ovtcharov berjaya melangkah ke final T2 Liga Pingpong Asia Pasifik (T2APAC) kategori perseorangan lelaki apabila menewaskan lawan masing-masing dalam perlawanan separuh akhir di Studio Pinewood, Johor sebentar tadi.

T2 APAC Table Tennis League Final 7 December 2017, Men’s and Women’s Playoffs, Pinewood Studios Malaysia
(Louis Kwok for T2 APAC)

Dalam pertarungan separuh akhir itu, Timo Boll bermula dengan agak perlahan dengan membiarkan lawannya, Chuang Chih- Yuan menguasai awal permainan. Di akhir perlawanan Timo Boll berjaya membaca aksi lawan sekaligus bangkit memenangi dua set terakhir seterusnya membolehkan dia bergaya melangkah ke final dengan keputusan 3-2 (7-11, 11-4, 10-11, 11-6, 9-3).

Timo Boll berkata, “Saya kalah dalam set pertama kerana lawan bermain dengan begitu pantas sehinggakan saya gagal mengawal permainan. Apapun saya cuba bermain dengan taktikal yang berbeza dan itulah kunci kebangkitan saya.

“Ketua pasukan saya, Michael Maze juga ada memberi nasihat supaya jangan terlalu tertekan apabila menerima serangan lawan. Saya cuba bertenang dan menekan kembali lawan saya di hujung perlawanan untuk menang,” katanya selepas tamat perlawanan.

Perlawanan separuh akhir perseorangan lelaki selepas itu memperlihatkan Dimitrij Ovtcharov mengiringi Timo Boll ke final biarpun cuba diberikan tentangan sengit oleh Jun Mizutani. Ovtcharov menang 3-1 (11-10, 6-11, 11-8, 10-9) mengatasi lawannya itu.

Sementara aksi perseorangan wanita pula menyaksikan pemain Singapura, Feng Tian Wei dan Bernadette Szocs mara ke perlawanan akhir. Feng Tian Wei yang turun lebih awal berjaya menang 3-1 (7-11, 11-9, 11-7, 8-7) ke atas ke atas pemain China, Shi Xun Yao untuk mara.

Satu lagi aksi menarik antara Liu Fei dan Bernadette Szocs menyaksikan ianya lebih memihak Bernadette Szocs dengan keputusan 3-2 (11-9, 11-8, 4-11, 6-11, 5-4) dalam aksi yang penuh mendebarkan. Bernadette yang terlebih dahulu mendahului 2-0 gagal mempertahankan kedudukan dan membolehkan Liu Fei bangkit menyamakan 2-2.

Apapun dalam Kill Zone, Bernadette Szocs berjaya melakukan kejutan untuk mengatasi pemain dari China itu dengan keputusan 5-4 sekaligus berpeluang merebut trofi juara.

Bernadette berkata, “Saya sangat gembira. Saya tidak sangka mara hingga ke peringkat ini dan sekarang saya ke perlawanan akhir. Terima kasih kepada ketua pasukan saya, Jorgen Persson atas segala tunjuk ajar dan nasihat kepada saya sehingga mara ke tahap ini.

“Satu perlawanan yang begitu sengit tadi, saya tidak sangka boleh menang ke atas Liu Fei. Saya menonton semula perlawanan peringkat liga di mana saya tewas kepada dia dan memikirkan taktikal yang boleh digunapakai dalam aksi tadi,” kata pemain berasal dari Romania itu.

Perlawanan akhir perseorangan wanita dijadualkan berlangsung esok dan perseorangan lelaki pula akan berlangsung pada Ahad ini. Sementara itu, perlawanan pusingan akhir yang dijangka sengit dalam kategori berpasukan antara pasukan Maze dan Persson juga bermula esok.

Keputusan Separuh Akhir:
Perseorangan Lelaki

Chuang Chih Yuan 2-3 Timo Boll
Dimitrij Ovtcharov 3-1 Jun Mizutani

Perseorangan Wanita
Shi Xun Yao 1-3 Feng Tian Wei
Liu Fei 2-3 Bernadette Szocs

Jadual Perlawanan Esok:

>Pusingan Akhir Berpasukan
6.00 PM- Pasukan Maze lwn Pasukan Persson

>Perseorangan Wanita
8.30PM- Penentuan ¾ (Shi Xun Yao lwn Liu Fei)
9.00PM- Akhir (Feng Tian Wei lwn Bernadette Szocs)