KB Petaling Jaya Mahu Lakar Kejutan

By January 20, 2017 February 1st, 2017 Newsroom

KUALA LUMPUR (20 Januari, 2017): Meskipun dijangka bakal berhadapan dengan cabaran sengit daripada Kelab Badminton (KB) Petaling, namun KB Petaling Jaya tetap optimis selepas beberapa muka baru memperkuatkan pasukan itu bagi menghadapi peringkat kalah mati SS Purple League (SSPL) musim ini.

KB Petaling Jaya yang merupakan naib juara Purple League musim lalu perlu menang ke atas skuad bimbingan Yap Kim Hock jika berhasrat ke separuh akhir SSPL nanti.

Pengurus KB Petaling Jaya, Yeoh Kay Lun mengakui skuadnya bakal berdepan kesukaran untuk ke peringkat separuh akhir namun percaya anak buahnya mampu melakar kejutan. Dia berkata, “Saya rasa kita akan berdepan cabaran yang paling sukar kerana diundi bertemu KB Petaling yang mempunyai kekuatan seimbang dalam setiap acara.

“Kita juga kalah kepada mereka ketika di peringkat liga, apapun saya harapkan pemain akan lakukan kejutan ke atas KB Petaling nanti. Kita ada kekuatan daripada pasangan beregu, jadi saya harap mereka dapat menyumbang sesuatu apabila bertemu pasukan itu nanti,” ujar Kay Lun ketika dihubungi sebentar tadi.

Dia juga mengakui agak kecewa kerana kehilangan khidmat Bodin Issara dari Thailand yang bergandingan baik dengan Koo Kien Kiet dalam peringkat liga sebelum ini.

Kay Lun berkata, “Saya agak kecewa kerana kita gagal mendapatkan khidmat Bodin Issara yang cemerlang bergandingan dengan Koo Kien Kiet memandangkan pemain itu juga menyertai Thailand Open,” tambahnya lagi.

Pengurus pasukan KB Petaling Jaya itu bagaimanapun mengharapkan pemain yang baru menyertai pasukan itu mampu membentuk kombinasi mantap sekaligus membawa pasukannya ke final SSPL kali ini.

Dia berkata, “Kita perlu melakukan perubahan dalam pasukan kerana ada pemain yang beraksi bersama kita sebelum ini terpaksa ke Thailand bagi menghadapi kejohanan Thailand Open di sana.

“Apapun, saya dapat mengisi semula kekosongan itu dengan mendapatkan dua pemain dari Korea Selatan untuk memperkuatkan pasukan kita iaitu Kim Sa Rang dan Shin Bak Cheol selain pemain perseorangan dari India, Dani Harsheel. Saya harap mereka dapat bantu kita dapat ke final,” ujar Kay Lun.

Dalam peringkat liga sebelum ini, skuad KB Petaling Jaya tumpas 7-11 kepada KB Petaling. Namun mereka berjaya menduduki tangga keempat liga manakala KB Petaling di tempat keenam.

Selepas saingan liga tamat, enam pasukan di kedudukan teratas liga akan beraksi dalam peringkat kalah mati yang berlangsung dari 9 hingga 12 Februari di Arena of Stars, Genting Highlands bagi mencari juara SSPL musim ini. Pasukan bawahan liga pula akan berentap menentukan kedudukan ketujuh hingga sepuluh.