Selangor iringi Perak ke Perdana

By December 18, 2016 December 20th, 2016 Newsroom

Serdang (18 Disember, 2016): Selangor menurut jejak Perak The Bos Gaurus menyertai Divisyen Perdana 2017 apabila memenangi perlawanan penentuan tempat ketiga Divisyen Satu Liga Sepak Takraw (STL) 2016 dengan menumpaskan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Tekong Shafiq Sharif/Ahmad Sufi Hashim perejam Shafirul Nizam Zainal/Najib Rahman dan pengumpan Muqlis Borhan memastikan slot kedua milik Selangor selepas sejam berentap dengan Normanizam Ahmad/Izzat Zainal Abidin, Shaifullah Nor dan Nazri Hafiz Najib di Stadium MPSJ, Serdang Jaya, Selangor.

Regu bimbingan Affandi Abd. Rahman ini beroleh RM5,000 manakala PDRM yang diterajui Khalid Alias dan terpaksa kembali bermain Divisyen Satu musim depan, meraih RM3,000 selaku pasukan tempat keempat.

Slot Perdana berpindah kepada pemenang tempat ketiga kerana Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) A yang mara ke perlawanan akhir untuk berdepan Perak, tidak akan dinaikkan kerana STL hanya medan pendedahan regu kebangsaan itu.

Kata Afandi yang merehatkan tekong utama, Noor Azman Hamid “kami lambat menyesuaikan diri dalam set pertama tetapi bersyukur dapat naik ke Perdana. Tekong yang kami gilirkan hari ini (Shafiq dan Sufi) menjalankan tugas dengan baik.”

Kata Khalid, “kami tertekan dalam set kedua sedangkan permainan set terdahulu cantik dan teratur. Apabila lawan mendahului begitu jauh set kedua dan ketiga dengan begitu yakin, kami pula semakin tidak menjadi.”

Sementara itu juara bertahan, ATM Guardians menebus kehampaan separuh akhir kepada Penang Panthers semalam dengan memenangi penentuan tempat ketiga Divisyen Perdana setelah menundukkan Terengganu Turtles 21-12, 24-22.

Hasman Che Hamid, Afifuddin Razali dan Norfaizzul Razak mengambil masa 53 minit untuk terus menghampakan Turtles (Irsyad Faiz Aziz/Zulkifli Razak, Kamal Alfiza Shafie dan Azwan Muhrim yang turut masih luka disekat Kuala Lumpur Thunder semalam.

Kemenangan ini membolehkan Guardians membawa pulang RM10,000 manakala Turtles yang ditimpa kekalahan kelima berturut-turut sejak rekod kebalnya lebur sejak peringkat awal liga 2 Disember lalu, berpuas hati dengan RM5,000.

KEPUTUSAN:
Ahad (18 Disember 2016):
Tempat Ke-3 STL Divisyen 1:
Selangor kalahkan PDRM (17-21, 21-8, 21-12)

Tempat Ke-3 Liga Ekspres Perdana Sepak Takraw (STL) 2016:
ATM Guardians kalahkan Terengganu Turtles (21-12, 24-22)

JADUAL:
Ahad (18 Disember 2016)

Pusingan akhir STL Divisyen 1:
Perak Bos Gaurus lwn PSM A (8pm)

Pusingan akhir Ekspres Perdana Sepak Takraw League (STL):
Penang Black Panthers lwn Kuala Lumpur Thunder (9.30pm)

* Serdang Jaya Municipal Council Stadium, Selangor