Malaysia Jumpa Pakistan Di Separuh Akhir

By October 27, 2016 November 1st, 2016 Blog, Newsroom
Pemain Korea, Lee Jung Jun (kiri) berjaya melepasi pemain Malaysia, Najmi Jazlan dalam perlawanan QNET Trofi Juara-Juara Asia yang berlangsung di Stadium Hoki Wisma Belia, Kuantan sebentar tadi. Kedua-dua pasukan terikat 1-1.

KUANTAN (27 Oktober, 2016): Perlawanan terakhir pusingan round robin QNET Trofi Juara-Juara Asia 2016 menyaksikan Malaysia yang sudahpun menempah tiket ke separuh akhir terikat seri dengan pasukan Korea.
Keputusan itu sekaligus menyaksikan Malaysia kekal di tangga kedua dan akan menentang pasukan Pakistan yang berada di kedudukan ketiga dalam perlawanan separuh akhir nanti.

Dalam perlawanan itu, Rashid Baharom hampir-hampir meletakkan Malaysia di depan seawal minit kelima namun tampanannya sedikit tersasar.

Kedua-dua pasukan saling membalas serangan dan selepas itu giliran pasukan Korea pula hampir mendapat gol pendahuluan dua minit sebelum tamat separuh masa pertama menerusi pukulan sudut penalti namun pukulan kencang Kim Sung Yeob sekadar terkena tiang gol Malaysia. Kedudukan 0-0 itu kekal sehingga separuh masa pertama tamat.

Di separuh masa kedua, Korea berjaya memperoleh gol pertama hasil tampanan Jeong Junwoo selepas mendapat hantaran Hwang Taeil dari tengah padang pada minit ke-37.

Malaysia yang cuba bangkit terus berusaha dan mendapat beberapa peluang untuk menjaringkan gol. Kerja keras pasukan negara untuk mencari gol penyamaan akhirnya menjelma menerusi Razie Rahim yang menyudahkan pukulan sudut penalti pada minit ke-56.

Hasil satu gerakan solo cantik Faizal Saari, Malaysia dihadiahkan pukulan sudut penalti keempat pada minit ke-57 selepas pemain itu dikasari pemain lawan. Namun pukulan kencang Razie Rahim berjaya ditepis keluar penjaga gol Korea.

Di akhir babak, Malaysia terus menekan pasukan Korea yang terpaksa bermain dengan 9 pemain apabila dua pemainnya Jeong Junwoo dan Seo Inwoo dilayangkan kad kuning. Apapun, Korea tetap kental bertahan dan keputusan seri 1-1 itu kekal hingga tamat perlawanan.

Jurulatih Malaysia, Stephen Van Huizen nyata berpuas hati dengan persembahan anak buahnya dalam peringkat kumpulan. Dia berkata, “Kami menghabiskan saingan peringkat kumpulan dengan baik dan berjaya mengelakkan kekalahan dalam perlawanan terakhir menentang Korea. Bagi saya, perlawanan peringkat kumpulan kita boleh melihat kekuatan pasukan lain melalui kedudukaan sebelum ke peringkat kalah mati.

“Bertemu mana-mana pasukan dalam peringkat separuh akhir nanti bukan satu masalah kerana yang lebih penting kita perlu mempamerkan aksi yang terbaik kerana sekiranya kami kalah di separuh akhir, usaha kami dalam peringkat kumpulan adalah sia-sia,” ujar Stephen.

Tambanya lagi, “Kami gembira dengan keputusan ini tetapi apa yang penting sekarang adalah perlawanan separuh akhir nanti,” ujar Stephen yang ditemui selepas tamat perlawanan menentang Korea.

Dalam satu lagi aksi separuh akhir, India yang menghuni tangga pertama peringkat kumpulan akan berdepan dengan pasukan di tangga keempat iaitu Korea pada Sabtu ini.

KEPUTUSAN: Pakistan 4 China 0; Korea 1 Malaysia 1

JADUAL PERLAWANAN:

SABTU (29 Okt, 2016):
Perlawanan tempat 5-6: China lwn Jepun (4.00pm);
Suku akhir 1: Malaysia lwn Pakistan (6.15pm);
Suku akhir 2: India lwn Korea (8.30pm).