Kejutan TNB

By September 6, 2016 October 6th, 2016 Blog, Newsroom

Kuala Lumpur (6 September 2016): Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengejutkan juara bertahan Terengganu Hockey Team (THT) apabila mencatat kemenangan 3-2 pada aksi separuh akhir Piala Tan Sri P Alagendra hari ini sekali gus bakal melangkah ke pentas final, Selasa depan.

Pujian wajar diberikan kepada bintang muda TNB Syed Mohamad Syafiq Syed Cholan yang menjaringkan gol kemenangan pada minit terakhir perlawanan untuk mengesahkan kemenangan TNB sekali gus bakal bertemu Sapura di pentas final.

Ketua jurulatih TNB Muhamad Amin Rahim nyata gembira dengan kemenangan itu dan memberi kredit kepada semua barisan pemainnya yang memberikan 100 peratus sepanjang perlawanan.

“Kami tahu untuk saingan liga memang tiada peluang untuk kami memenanginya.
“Jadi saya minta setiap pemain bermain bersungguh-sungguh pada perlawanan ini kerana inilah satu-satunya peluang untuk kita beraksi di final dan memenangi piala.

“Mereka nyata mempamerkan corak permainan berkualiti. Pujian terutamanya kepada barisan pertahanan di ketuai penjaga gol S Kumar yang berjaya mengawal situasi genting dengan baik.

“Syed juga mempamerkan aksi terbaiknya setakat ini,” katanya ketika ditemui selepas tamat perlawanan.

TNB mengejutkan THT apabila di depan pada minit ke-15 selepas pemain pertahanan Syed Mohamad Syafiq Syed Cholan menyempurnakan pukulan sudut penalti minit ke-15.

Tersentak dengan jaringan itu, THT menggandakan asakan dan akhirnya memperoleh gol penyamaan menerusi pukulan sudut penalti tonggak import Jang Jonh Hyun minit ke-21.
Namun selang seminit kemudian, Muhammad Azammi Adabi kembali meletakkan TNB di depan apabila menyempurnakan pukulan penalti.

Bekas penyerang negara Tengku Ahmad Tajuddin kembali menyamakan kedudukan untuk THT apabila menjaringkan gol padang minit ke-42.

Syed Mohamad muncul wira apabila tenang menyempurnakan pukulan sudut penalti pada minit akhir perlawanan.

Sementara itu, dalam satu lagi perlawanan separuh akhir, Sapura seperti dijangka tidak berdepan masalah untuk menewaskan Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail (SSTMI) 4-1.
Piala Tan Sri P Alagendra
Keputusan separuh akhir
Sapura 4 SSTMI 1
TNB 3 THT 2