ADNAN SAIDIN: MANFAATKAN STL, LAHIRKAN LEBIH RAMAI RAJA LIBAS

By November 21, 2014 Newsroom

ALOR SETAR (21 NOVEMBER 2014):  Raja sepak takraw Asia, Adnan Saidin percaya SepakTakraw League (STL) adalah solusi tepat untuk melahirkan lebih ramai jaguh libas di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa, seterusnya mengembalikan imej Malaysia sebagai negara kuasa besar sepak takraw. 

Lagenda sepak takraw tanah air itu yang terkenal dengan libasan-libasan mautnya sekitar tahun 70-an dan 80-an menyifatkan Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) kini berada di landasan tepat untuk menepati hasrat itu menerusi pelaksanaan liga yang sudah lama didambakan peminat, dalam masa sama mengesa agar penekanan terhadap pembangunan akar umbi tidak diabaikan.

“Inilah apa yang kita semua mahukan sejak sekian lama, mahu PSM turun padang, lebih serius fokus pembangunan akar umbi, wujudkan liga, letakkan pemantau, kesan bakat-bakat dari seawal usia kanak-kanak, beri pendedahan, secara keseluruhan ia satu usaha yang cukup baik.

“Jika liga atau program seperti ini diteruskan, jangan kata seorang raja takraw tetapi Malaysia dapat melahirkan lebih ramai raja takraw baik di peringkat serantau mahupun Asia. Kita juga boleh kembali mendominasi pentas Sukan SEA dan juga Sukan Asia,” katanya yang ditemui pada Klinik Sepak Takraw PSM, satu daripada program pembangunan di bawah SepakTakraw Engagement Program For Schools (STEPS) di Dewan Dato’ Syed Omar.

Presiden Persatuan Sepak Takraw Malaysia, Dato’ Haji Ahmad Ismail memberi kata-kata semangat kepada pelajar-pelajar di Klinik SepakTakraw PSM.

Klinik anjuran PSM dengan kerjasama Kelab Sepaktakraw Lagenda Darul Aman dan Asia Sport Ventures itu yang disertai oleh lebih 100 pelajar sekolah dari seluruh negeri Kedah juga adalah acara sampingan sebagai mengalu-alukan penganjuran STL pusingan ketiga dan keempat yang akan berlangsung di Stadium Tertutup Sultan Abdul Halim pada 22, 23, 29 dan 30 November.

Ianya dirasmikan oleh Pengarah Majlis Sukan Negeri Kedah, Muhammad Mahazi Ibrahim dengan turut dihadiri oleh Presiden PSM, Dato’ Haji Ahmad Ismail, pegawai-pegawai kanan PSM dan bekas pemain sepak takraw dari negeri ini yang pernah mengharumkan nama negara antaranya Jamal Din, Abdul Malek Samsudin dan Zabidi Shariff.

Bagi Zabidi yang menganggotai skuad kebangsaan dari tahun 1992 – 2002 dan beraksi di tiga temasya Sukan Asia, STL adalah langkah permulaan untuk mewujudkan sebuah liga sepak takraw professional dan usaha itu tidak akan menjadi kenyataan seandainya semua pihak tidak bersatu.

“Saya cemburu dengan pemain-pemain pada hari ini. Zaman saya main takraw dulu, kami hanya berlatih dan terus masuk bertanding. Waktu bertanding itulah baru kami mendapat pendedahan, pemain-pemain terlalu menginginkan satu liga untuk terus kekal kompetitif. Liga seperti STL sepatutnya sudah lama ada, tetapi lebih baik lewat daripada langsung tiada.

“Bukan sahaja PSM perlu ambil langkah, tetapi semua pihak. Kementerian Pendidikan ada program mereka, Majlis Sukan Negeri ada program mereka, PSM ada program mereka, semua pihak ini perlu duduk berbincang bagaimana mahu menyatukan kesemua program menjadi satu dan tersusun. Kita mahu menuju ke arah profesional dan ini satu permulaan yang cukup baik,” jelasnya.

Lebih 100 pelajar sekolah dari seluruh negeri Kedah menyertai Klinik SepakTakraw PSM dengan kerjasama Kelab Sepaktakraw Lagenda Darul Aman dan Asia Sport Ventures.

Tambah Zabidi yang juga jurulatih pasukan Sukan Malaysia (SUKMA) Kedah, “Acara sampingan seperti klinik pada hari ini, dapat menarik minat lebih ramai peminat untuk bermain dan memberikan sokongan. Jika dulu, kanak-kanak yang bermain takraw tidak tahu apa halatuju dia, sekarang mereka ada sasaran untuk dituju, untuk menjadi seorang pemain profesional.”

STL yang bermatlamat untuk membawa revolusi kepada arena takraw tempatan, telahpun membuka tirainya di Terengganu pada 13 November lalu, dengan berlangsungnya pusingan pertama dan kedua. Pusingan ketiga dan keempat akan berlangsung di Kedah, disusuli dengan dua pusingan masing-masing di Johor dan Melaka sebelum Grand Finals berlangsung pada Januari depan.

 

JADUAL KEJOHANAN:

Kedah – (Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Setar; 22-23 Nov & 29-30 Nov).

Johor – (Stadium Tertutup Pasir Gudang; 13-14 Dis & 20-21 Dis).

Melaka – (Stadium Majlis Perbandaran Melaka, Bukit Seringit; 27-28 Dis, 2014 & 3-4 Jan, 2015).

 

Grand Final – (Stadium Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur; 10-11 Jan & 17-18 Jan, 2015).


Dikeluarkan oleh Shekhinah PR bagi pihak Asia Sports Ventures.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:


Christopher Raj

chris@shekhinah.my

012 – 2161881

Leave a Reply